Tajine met kip en couscous
Mijn 1e blog!
Hi, dit is mijn recept voor een Arabisch stoofgerecht met kip, abrikozen, verschillende groente en couscous
Ik probeer zo gevarieerd mogelijk te eten.
Je kunt heel veel met kip maar omdat ik het al snel droog vind eet ik het t liefst op deze manier.
Ook houd ik van veel groente en heb voor dit gerecht geprobeerd om groente te gebruiken die veel word gebruikt in de Arabische keuken.
Toen ik nog op de basisschool zat had ik een heel lief marokaans vriendinnetje.
Na school als ik bij haar ging spelen, mocht ik altijd blijven eten.
Haar moeder maakte wel eens een Tajine met kip.
Daar was ik altijd gek op!
Nu maak ik het op mijn eigen manier.
Kooktijd
40 tot 60 min
Ingredienten 2 personen
- olijfolie
- water
- kippenpoten, zo veel waar je trek in hebt ik neem vaak 8 pootjes
- couscous
- 1 grote ui, fijngesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngesnipperd
- 6 gedroogde pruimen, ontpit
- 10 gedroogde abrikozen
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 rode puntpaprika
- 1 lepel vloeibare honing
- sap van een halve citroen
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 desertlepel kaneelpoeder
- peper & zout naar smaak
- amandelschaafsel
Hulpmiddelen
Tajine of braadpan, met deksel
Bereiding
Eerst bereid ik wat dingen voor.
Ik bak 2 handjes amandelschaafsel aan in een klein pannetje tot zij een beetje goudbruin zijn.
Ondertussen maak ik de knoflook fijn
De amandelschaafsel laat ik afkoelen in een schaaltje.
Dan bak ik de kippenpoten in een scheut olijfolie in mijn braadpan.
Het kan heel erg gaan spetteren dus zorg dat je een deksel op je pan doet en een kookschort is ook wel handig.
Ik draai de pootjes regelmatig om met een vleestang.
Bakken tot de pootjes een goudbruin korstje hebben.
Ondertussen snijd ik de groente in grove stukken.
Ik heb een hekel aan ui snijden en ik huil er heel erg snel van dus ik gebruik vaak een al fijngesneden ui.
Ligt verpakt bij de zakjes sla in het koelschap van de supermarkt.
Als de kippenpootjes klaar zijn pak ik ze uit de pan en bewaar ze even in een oven schaal.
De fijngesneden ui en knoflook bak ik aan in de overige olie in de braadpan.
Als die glazig zijn gebakken doe ik de groente, abrikozen en pruimen er bij.
Ik knijp een halve citroen uit in de pan en voeg de honing, kruiden, peper en zout toe.
Van de kaneel poeder zou je eventueel nog wat extra kunnen toe voegen.
Ik vind het persoonlijk in dit gerecht niet snel overheersen.
Dit alles schep ik even lekker door en leg dan de pootjes er bij.
Dan vul ik de pan aan met water tot de pootjes bijna onder zijn.
Dit laat ik 40 min pruttelen met de deksel er op.
Probeer het regelmatig nog even om te scheppen om aanbranden te voorkomen.
En voorzichtig dat je de kippenpoten niet stuk maakt.
Je zou nog wat extra water toe kunnen voegen als je denkt dat het te veel verdampt is.
Een tip, trap niet in de smaak van je saus in het begin!
Als het minimaal 30 min heeft gestoofd gaat het pas echt smaak krijgen.
Mmm het water loopt mij al in de mond.
Eetsmakelijk!