ZuurkoolSchotel

16-12-2014 15:01

 

Mmm! 

Zuurkoolschotel.
Een schotel die ik het hele jaar door kan eten
.
Dit recept heeft iets zoets en fris waardoor je het zelfs ook prima in de zomer kan eten.
Dan eet ik het alleen niet graag met rookworst.
Maar in deze tijd van het jaar is dat natuurlijk onmisbaar bij zuurkool.

 

Kooktijd

50 min

 

Ingredienten 4 personen

- zakje zuurkool
- rookworst
- runder gehakt (300 g) 
- gerookte spek reepjes (150 g)
- wortel julienne (zakje wortel salade)
- appel
- tomatenpuree 1 groot blikje van 140 g
- aardappels ong. 1500 g  (vastkokend)
- paneermeel
- volle melk
- roomboter
- noodmuskaat
- peper, zout naar smaak

 
 

Hulpmiddelen

- ovenschaal
- vergiet of zeef
- stamper of staafmixer

 

Bereiding

Verwarm de over op 200º
Ik begin met water te koken in de waterkoker die ik gebruik voor de aardappels.
Het zakje van de zuurkool open knippenen en de zuurkool uit laten lekken in het vergiet.
Dan schil en was ik de aardappels en snijd ze in kleine stukken zodat ze snel gaar zijn
.
Ik laat de aardappels koken met wat zout tot dat ze zacht genoeg zijn om ze te stampen.
Na zo'n 10 minuutjes even prikken met een vork of ze zacht zijn.
Ondertussen bak ik de spekjes en roer het een beetje door.
Dan doe ik de gehakt er bij en even rul bakken met wat peper.
Ondertussen schil en snijd ik de appel.
Als het vlees gebakken is gaat de wortel er bij.
Goed doorroeren dan kan de appel en de tomatenpuree er bij.
Ik doe wat warm water in het blikje om alle restjes er uit te halen.

En voeg dan nog een kopje water toe.
Goed doorroeren tot de tomatenpuree goed vermengd is met de saus.
Als de saus nog wat droog lijkt kun je er nog een kopje water bij doen.
Ondertussen zijn natuurlijk de aardappels al klaar en afgegoten.
Dan kun je de puree afmaken met de stamper.
Met een scheutje melk, klontje boter en een beetje nootmuskaat.
Goed stampen tot een mooie puree.

Dan de over schaal vullen in deze volgorden: De saus, zuurkool, aardappelpuree, en paneermeel.
klein beetje panneermeel trooien over de aardappelpuree voor het korstje.
Dan mag de schaal de oven in voor 30 minuutjes.
Het laatste kwartiertje oven tijd kun je je Rookworst opwarmen. (staat op de verpakking)


Ping! Eetsmakelijk.